Lån uten sikkerhet sammenlignet med andre typer lån – hva bør jeg velge?

Når du skal søke om et lån er det viktig å undersøke hvilket lån som passer best for deg og din situasjon. Det er også viktig å vurdere om du skal søke om et lån uten sikkerhet, eller et sikret lån. Et usikret lån stiller ikke krav til bruksområde, og du kan bruke pengene til hva du måtte ønske. I denne artikkelen går vi gjennom de forskjellige typene lån bankene kan tilby, samt hvilke renter og vilkår som vanligvis tilbys. Det er viktig å sammenligne ulike lån og tilbud. Slik vil du enklere kunne ta et valg om hvilket lån som passer deg best.

Lån uten sikkerhet og sikrede lån

Et lån uten sikkerhet, også kalt et forbrukslån, er et lån der du ikke stiller verdifulle eiendeler som sikkerhet til banken. Eiendeler som kan brukes som sikkerhet er for eksempel bolig, hytte eller bil. Siden banken ikke tar sikkerhet i eiendelene dine, tar de en større risiko ved å låne deg penger. Derfor vil også rentesatsen være høyere sammenlignet med andre lånetyper. Et lån uten sikkerhet kan brukes til hva du måtte ønske, uten å stille med egenkapital eller sikkerhet.

Et lån med sikkerhet er et lån der du som låntaker stiller med sikkerhet til långiver. Det vil si et lån der banken tar pant i dine eiendeler. Blant annet boliglån er et eksempel på et lån med sikkerhet. Ved et boliglån har banken sikkerhet i form av pant i boligen du har kjøpt. Dersom du ikke klarer å betjene lånet, kan banken overta eierskapet av boligen. Det samme vil gjelde for billån, båtlån, hyttelån eller andre typer lån der du stiller eiendeler som sikkerhet.

Hvilket lån lønner seg

Hvilket lån som lønner seg, avhenger av hva du har behov for å bruke pengene til. Skal du for eksempel kjøpe en bil, vil ofte et billån være det mest gunstige valget. Dersom du skal finansiere en bolig, kan det lønne seg med et boliglån. Skulle du ha behov for å pusse opp boligen, kan du ta opp et lån uten sikkerhet. Såkalte oppussingslån er også lån uten sikkerhet. Du kan også søke om en opplåning av boliglånet. Uansett vil du se at det er en del forskjeller når du sammenligner de forskjellige lånetypene.

Lån uten sikkerhet

Forbrukslån er en type lån uten sikkerhet. På nett vil du se at det er mange forskjellige banker som tilbyr lån uten sikkerhet. Mange aktører har spesialisert seg på nettopp slike lån, da det finnes flere fordeler med disse.

  • Fleksibelt bruksområde – du kan bruke pengene til hva du vil
  • Du kan få gunstige renter på under 10 %, avhengig av din kredittscore. Vanlige rentesatser ligger mellom 12 % og 25 %
  • Du får svar i løpet av 1–2 virkedager
  • Fleksibel nedbetalingstid på maksimalt fem år

Smålån uten sikkerhet

På lik linje som et forbrukslån, kreves det ingen sikkerhet ved et smålån. Forskjellen på smålån og forbrukslån er størrelsen på lånet. Også her er det fleksibelt bruksområde, og du kan bruke pengene til hva du vil uten spørsmål fra banken.

Kredittkort

Mange vil benytte seg av et kredittkort for å dekke uforutsette eller nødvendige utgifter. Én fordel ved å bruke dette, er at de fleste kredittkort har en rentefri periode. Denne ligger gjerne på 45 til 90 dager. Dersom du betaler tilbake utestående beløp innen denne perioden, vil det ikke påløpe renter.

Billån

Skal du kjøpe deg ny eller brukt bil, kan du ta opp et billån. Da tar banken pant i bilen din, som gjør at de har denne som sikkerhet for total nedbetaling. Da vil det være mindre risiko å låne deg pengene.

De fleste banker tilbyr billån både med og uten egenkapital. Her kan du få renter helt ned i 2,5 %. Rentesatsene vil variere etter hvor mye egenkapital du eventuelt har, samt selve bilens verdi. Selv om det finnes banker som tilbyr nedbetalingstid på opptil 10 år, er hovedregelen at lånet skal tilbakebetales på 3–5 år.

Boliglån

Det lønner seg som oftest å søke om et boliglån dersom du skal kjøpe en helt ny bolig. Dette er et langsiktig lån med pant i fast eiendom. Som oftest er det boligen du kjøper det blir tatt pant i.

  • Vanlig nedbetalingstid for boliglån er 25 til 30 år
  • Et boliglån har lavere rentesatser, grunnet høyere panteverdi. Rentene for denne typen lån ligger om dagen på 1,44 % og oppover
  • Krav om egenkapital på minimum 15 % av boligens verdi

Rentesatsene vil bli satt individuelt, og baseres på hvilken risiko du utgjør for banken. Dette gjøres med en kredittsjekk, som viser hvor mye eksisterende gjeld du har. Din betalingsevne er også sentral for å få innvilget lån. Har du for eksempel høy egenkapital, vil du få tilbud om en lavere rente enn de som ikke har det.

Hyttelån

I likhet med boliglån, kan du finansiere kjøp av hytte med et hyttelån. Da stiller du selve hytta som panteobjekt. Vilkårene for å få dette lånet er de samme som ved boliglån. Hytta må også ha en god standard, samt ligge i et attraktivt område. Gjør fritidsboligen det, er det ikke høyere risiko for banken å innvilge et hyttelån.

Det vil uansett være viktig å sammenligne tilbud fra flere banker. Rentesatsene vil da også ligge på omtrent 1,44 %. Banken vil som ved andre lånetyper gjøre en vurdering av din økonomiske situasjon. De vil vurdere inntekt, eiendom og gjeld før de gir deg et lånetilbud.

Hvordan finne best lån uten sikkerhet for deg

De aller fleste banker tilbyr lån, både med og uten sikkerhet. Du kan enkelt bruke en låneportal på nett for å få en oversikt over aktuelle aktører. En lånemegler kan også brukes for å spare tid. Slik sender du kun én søknad, i stedet for mange.

En lånemegler sender inn en søknad for deg. I løpet av 1–2 virkedager vil du få tilsendt flere uforpliktende tilbud. Du kan videre se over disse og sammenligne for å velge det som best passer deg og din situasjon.

Det er anbefalt å vurdere følgende når du skal sammenligne lån:

  • Rentesatser – hvilke rentesatser tilbyr långiver?
  • Vilkår – er vilkårene de tilbyr gode?
  • Nedbetalingsperiode – får du en gunstig nedbetalingsplan?

Dersom du er fornøyd med svarene du får på disse punktene, er du på god vei til å finne lånet som passer deg best.

Oppsummering lån uten sikkerhet

Hvilket lån som vil være lønnsomt avhenger av hva du skal bruke pengene til. Dersom det er en bolig du skal kjøpe, kan et boliglån passe best. Har du behov for å pusse opp, eller har du uforutsette utgifter? Da kan et lån uten sikkerhet passe best. Søker du et lån uten sikkerhet vil ikke banken stille spørsmål om hva pengene skal brukes til. Du trenger heller ikke stille med egenkapital eller sikkerhet. Ta deg alltid god tid til å sammenligne ulike lånetilbud. Dette gjelder uansett hvilket formål lånet skal brukes til.